Пране на възглавници – как да запазим памука, пуха и синтетиката

Пране на възглавници – как да запазим памука, пуха и синтетиката

Както се пропоръчва 2-3 пъти годишно да се пере меката мебел и матраците, така трябва да се перат възглавниците в дома – независимо дали са декоративни или ги използваме за спане. Добрата хигиена е важна за цялото здраве на човека и най-вече за предотвратяване на алергични прояви при възрастните и децата.

 

Пране на възглавница

Пране на възглавница от памука, пуха и синтетиката в пералня

След като махнете калъфката, поставете възглавницата в пералнята. Всички възглавници, дори пухените, могат да се перат в пералня. Най-добре е, ако поставите две възглавници едновременно, за да може да се балансира барабана и да не се люлее.

Сложете  препарат за пране, към който може да добавите допълнително следното за дезинфекция и белота: 1 таблетка за съдомиялна, 50 мл. белина и 25 мл боракс.

Използване на сушилня

Ако използвате сушилня, при пухените възглавници я настойте на „въздух“, а за синтетичните – на слаба температура.

Допълнителен трик за възстановяване обема на възглавниците: Вземете две топки за тенис, които са поставени в отделни чисти чорапи и ги поставете в сушилнята заедно с възглавниците преди да я включите.

След като извадите възглавниците, проверете дали е останала влага във вътрешността. Ако видите, че не са изсъхнали напълно, ги пуснете втори път в сушилнята, докато се изсушат напълно.

 

Пране на ортопедични възглавници

Повечето ортопедични възглавници имат калъфки с цип, които предварително трябва да се свалят и да се изперат отделно.

Пералните не са подходящи за деликатна ортопедична пяна, затова тези възглавници трябва да се перат само на ръка. Използвайте топла вода с нормална за ръцете температура и по-голямо количество, така че да покрива добре възглавницата.

За предпочитане е да използвате течен перилен препарат, който да разтворите и разпените във водата, а не да се поставя директно на възглавницата.

При изплакването поставете възглавницата под течаща вода, за да отмиете добре препарата. Самото изплакване отнема повече време отколкото прането.

Важно! Не поставяйте ортопедичните възглавници в сушилня, защото мемори пяната може да се повреди от високата температура. Оставете възглавницата по възможност да изсъхне на слънце като я поставите върху чиста кърпа. Често я обръщайте, защото ортопедичната пяна прилича на гъба и има свойството да задържа по-дълго водата.

В никакъв случай не я използвайте преди да сте напълно убедени, че е напълно суха. Ако има останала влага, възглавницата може да мухляса и да излъчва неприятна миризма.

Пране на декоративни възглавници

Декоративните възглавници най-често са от синтетична материя. Те се перат в пералня по същият начин както възглавниците за спане. Ако имат сваляеми калъфки, ги махнете и изперете отделно. Ако са без свалящите се калъфки, ги изперете като внимавате температурата на водата да не е висока.

Изсушете декоративните възглавници в сушилня или на слънце по описания по-горе начин. Преди да ги използвате отново се убедете напълно, че са добре изсъхнали.

 

Колко често трябва да перем възглавниците

При използването на възглавниците по тях се наслоява пот, пърхот, себум и прах. Това е една добра среда за развитието на акари и следователно за проява на алергични реакции.

Затова нашата  препоръка е възглавниците да се перат от 2 до 3 пъти годишно, както е препоръчително да се перат матраците. Изберете времето да е подходящо, така че след изпирането да може да ги проветрите и да ги дезинфекцирате на слънце.

Ако възглавницата е със захабена калъфка от дългото използване, това означава, че и във вътрешността си вече е замърсена. Ако прегънете възглавницата и тя остане така, без да възвърне първоначалната си форма, значи е стара. По-добрият вариант е старите възглавници да бъдат сменяни, защото с времето те губят своите качества и при не добра хигиена крият в себе си рискове за здравето. Препоръчва се средно на 2 години възглавниците да се подменят с нови.

Възглавниците трябва да се перат 2-3 пъти годишно, за да се отървете от потта, себума, пърхота и натрупването на прах.

Проверете дали трябва да смените възглавницата си. Ако сгънете възглавницата наполовина и тя остане така, значи е твърде стара и е време да я смените. Ако възглавницата ви отскочи, значи е добре и просто трябва да се изпере. Средно възглавниците трябва да се сменят на всеки 2 години.

 

By | 2023-03-07T10:52:03+02:00 март 7th, 2023|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Пране на възглавници – как да запазим памука, пуха и синтетиката

About the Author: