Пране на вълнени килими

Пране на вълнени килими

Преди да пристъпите към пране на килими, които са от вълна, трябва да се запознаете със спецификата на изпирането. Така може да сте сигурни, че няма да се повреди килимът, който предстои да изперете. И във всички случаи по-разумният избор е да възложите почистването му на нашата фирма за почистване в София – Casa Limpia.

Тук ще изброим важните правила, които трябва да се спазват при изпирането на килими от вълна. Освен това е важно да проверите какви са указанията за изпиране или почистване на килима, посочени от производителя върху етикета, и да ги следвате стриктно.

 

Пране на вълнени килими

 

Трябва да има достатъчно пространство за прането

Когато се пере килим от вълна, той не трябва да се търка. Търкането го степва и ще изгуби вида си.

За да се пере, килимът трябва да се мачка или да се гази. Затова трябва да имате достатъчно голямо корито или басейнче, в което да го изперете с мачкане или газене. За пране можете да използвате и терасата.

 

Не перете вълнен килим с топла вода

Топлата вода причинява свиване на вълната. Затова използвайте само студена вода при пране.

 

В никакъв случай не изстисквайте вълнения килим след пране

Изстискването и усукването са неприемливи, когато перете вълнен килим. С тези действия ще нарушите формата му, той ще се изкриви.

 

Не сушете изпрания вълнен килим директно на слънце

Слънцето причинява избледняване на цветовете. Когато прострете изпрания вълнен килим, го покрийте с платно или чаршаф, за да не избледнеят багрите му.

 

фирма за почистване на килими

 

Почистване на петна и замърсени участъци

Зацапаните места от вълнен килим могат да се почистят с гъбичка, навлажнена в етиков спирт. С гъбичката трябва да се натърка зацапаното място.

Петна може да се почистят и с разтвор на перилен препарат във вода. Към литър вода се добавя чаена лъжичка препарат. Това трябва да е специален препарат за вълна. С гъбичка, потопена в разтвора, се натърква петното. След това трябва да се мине с влажна гъбичка, потопена само във вода.

При силно замърсяване на килима то може да се почисти с вода, към която е добавен малко амоняк.

Силните замърсявания на вълнен килим могат да се изчистят и с разтвор на вода и перилен препарат, като се натъркат с четка, потопена в този разтвор. Замърсените участъци трябва да се натъркат няколко пъти. Ако петната са упорити, при последното търкане може да се добави и малко оцет.

По-добре е преди да се натъркат петната с даден разтвор, да се пробва как ще се отрази използването на разтвора, като се натърка по-незабележим участък – например в края или от обратната страна.

При разсипване или разливане върху килима, при което се образува петно, то трябва да се попие и почисти възможно най-бързо. Непочистените навреме петна се отстраняват по-трудно. Когато замърсяването изсъхне или проникне в дълбочина, то може и да увреди вълнения килим.

 

Препоръчително ли е химическото чистене за вълнен килим

Преди да дадете вълнен килим на химическо чистене, първо проверете на етикета дали производителят препоръчва този вид почистване.

За да не се повреди килимът така, че вече да няма добър вид, вместо да прибягвате до услугите на ателие за химическо чистене, възложете почистването му на Casa Limpia. Нашите специалисти имат опит с почистване и пране на вълнени килими. Ние използваме подходящи препарати и се грижим за опазване на материала, цветовете и общия вид.

 

By | 2022-05-20T08:30:20+03:00 май 20th, 2022|Categories: Пране на дивани, матраци, пердета, килими и автосалон|Коментарите са изключени за Пране на вълнени килими

About the Author: