Пране на диван – полезни съвети

Пране на диван – полезни съвети

Диваните са удобни и се използват редовно за отдих. Но това води до замърсяване, което постепенно налага почистване. Необходимо е поне два пъти в годината да предвиждате почистването им. Най-удобно е при използване на фирма, която предлага пране на мека мебел. Това е по-добрият избор, ако диваните ви са доста замърсени, например ако домашният ви любимец е един от активно почиващите си върху тях. Другият начин е сами да почистите диваните у дома. Ще ви предложим план за възстановяване на чистия им вид. Той включва почистване на седалката и облегалките, което можем да наречем „пране“. Според тапицерията е необходимо използване на различни препарати или домашно приготвени смеси.

Пране на диван

Снимка: https://www.zimmber.com

 

Първият етап преди изпирането: отстраняване на натрупания прах

За отстраняване на праха използвайте прахосмукачка. Тя ще извлече не само прашинките, а и космите от домашните любимци, ако имате такива. Трябва да пуснете прахосмукачката на най-силната степен. Почистете всички участъци, като не забравяйте ъглите между гърба и седалката и страничните облегалки и седалката.

Пране на дивана

Най-удобно е, ако меките части на дивана са с калъфки, които могат да се махат и перат. Изпирането им в пералня при ниска температура, до 45 градуса, е достатъчно.

Но не всички дивани предлагат такова удобство. Машинното пране, което предлага Casa Limpia, е много удобно. При него машините извличат почти цялата влага от изпиращата течност, а след това са необходими няколко часа, докато изпраните меки части на дивана изсъхнат напълно.

Ако държите да постигнете „изпиране“ на меки части на дивана, можете да приготвите разтвор от препарат и вода и да навлажните с него кърпа, с която да изтриете дивана. Трябва да внимавате кърпата да не е мокра, защото влагата ще проникне навътре и ще е необходимо доста време за изсъхване, а може да се появи и мухъл.

Машинното пране

Снимка: http://razkrito.net

 

Ако върху дамаската има петна

Отстраняването на петната върху дамаската може да е лесно, ако не са големи и замърсяването не е проникнало в дълбочина.

Пробвайте изтъркване с влажна кърпа. Ако решите да използвате препарат, трябва да сте сигурни, че няма да повредите дамаската. Най-добре е да се доверите на фирма за професионално почистване, която има опит в използването на препарати и разчита на мощността и ефективността на професионални машини за пране на дамаска.

Можем да ви предложим домашни средства, но помнете, че за текстилна дамаска са подходящи едни средства, а за синтетична – други. Ако диванът ви е с текстилна дамаска, пригответе си топла вода с разтворен в нея препарат за миене на съдове – няколко капки са достатъчни. Първо напръскайте с тази смес с пулверизатор, разтъркайте, за да отстраните петното или петната, а след това подсушете със суха кърпа. Ако дамаската е от синтетичен материал, в топла вода разтворете малко оцет, а нанасянето също е с пулверизатор. Изтъркайте петната, за да изчезнат, след което трябва да подсушите със суха кърпа.

Почистване на кожена тапицерия

За почистване на кожена тапицерия е необходимо много внимателно обработване. Едно средство, което можем да ви предложим за почистване на кожена тапицерия на диван, се приготвя от малко зехтин и оцет. Напръскайте тапицерията с пулверизатор. След това изтъркайте с мека суха кърпа.

Почистване на фурнир

Това почистване трябва да се извърши с използване на препарат за дърво. Така няма да се повредят дървените повърхности. Влагата не е подходяща при почистване на дървени плоскости.

Ако по дървените части, горната дъска или страничните дъски, има мазни петна, периодът на почистване е много подходящ, за да ги отстраните. Пригответе разтвор от хладка вода, в която сте добавили малко препарат за миене на съдове и няколко капки лимонов сок. Лимоновият сок ще се справи с мазните петна. Но отново напомняме: кърпата, с която почиствате, трябва да е леко влажна. Повече влага ще повреди повърхността.

Последният етап на почистването на дървените повърхности е полирането. Можете да изберете полиращ препарат за дърво от магазина или да използвате малко зехтин, за постигане на блестяща и добре полирана повърхност.

By | 2019-04-16T09:38:56+00:00 април 16th, 2019|Categories: Пране на дивани, матраци, пердета, килими и автосалон|Коментарите са изключени за Пране на диван – полезни съвети

About the Author: