Причини за появата мухъла по стените и как да го премахнем от дома

Причини за появата мухъла по стените и как да го премахнем от дома

Не само при основно почистване, но и всеки път, когато видим образуване на мухъл по стените, започваме да го чистим с препарата, който сме се запасили, или търсим съвети за най-ефикасното почистване, които да го премахнат завинаги или поне задълго. Не само неприятният вид на мухлясалия участък е причината за неприятните емоции. Това образувание е вредно за здравето.

 

Как да премахнем мухъл от стени

 

На първо място, трябва да да отчетем кои са причините за появата на мухъл или плесен, къде най-често се образува той.

 

Къде най-често се появява мухъл

Мухлясването, което може да е зеленикаво, сиво, кафяво или черно на цвят, се наблюдава най-вече по плочките в банята, на тапетите, по бетонни и дървени стени.

 

Благоприятни условия за мухъл или плесен

За образуването на мухъл или плесен трябва да има подходящи условия:

  • на първо място, внасяне на спори отвън – това може да стане, ако се прикрепят към дрехи или към домашни животни;
  • непроветряване на помещение или лоша вентилация;
  • температура на помещението над 20 градуса, съчетана с висока влажност;
  • наличие в помещението на органична среда – стайни растения, кал, дървени изделия, хартия, бетон;
  • неравномерно отопление на стените – например ако едната стена в стаята е външна, тя е изложена на ниска температура на външната среда, а затоплянето отвътре е слабо.

Затова трябва да не допускаме висока влажност в дома и да проветряваме редовно, за да намалим възможността за образуване на мухъл.

 

Влажността е благоприятна за мухъла!

При лоша вентилация, особено в банята и кухнята, влажността в тези две помещения е висока. В банята при къпане, а в кухнята при готвене се изпарява доста вода. За намаляване на изпаренията трябва да се проветрява редовно.

Стените също пропускат влага от външната среда, ако нямате външна изолация. Ако в стая имате тапети, при пропускане на влага по тях се образуват тъмни петна. Трябва да се изсушат  и или стената да се изолира, или да се осигури нагряване.

 

Ако имате теч в канализацията

Ако в дома ви има теч и на стената е избила влага, това е благоприятна среда за плесен. Трябва да извикате специалист, който да извърши ремонт на стените.

При появата на тъмни петна от влага и плесен причината може да бъде теч на водосточна тръба или висока влажност в мазетата.

 

Рискове за здравето при наличие на мухъл и плесен

Тези образувания се размножават чрез спори, които могат да присъстват дълго време в дадена стая, така че и членовете на семейството, и домашните животни да ги вдишват ежедневно. Тези спори са токсични, предизвикват алергии, кожни заболявания и други проблеми. Най-уязвими за тях са децата.

 

Видове мухъл и плесен

  • Черен – този вид е най-разпространен, смята се за най-опасен за здравето.
  • Бял – най-малко вредният вид, обикновено се образува в саксии с цветя, изглежда като пух. При този вид при поливане можете да добавяте малко лимонтозу, докато изчезне.
  • Бяла плака – тя е с кристална структура, лесно се троши с ръце, появява се на стени, по които циркулира вода със соли. При топло време водата се изпарява и остава плаката. Този вид не е вреден за хората, но допринася за рушенето на сградите – за материали като бетон, камък, мрамор, тухли. Част от кристалните образувания остават вътре в стената и причиняват пукнатини.
  • Синьозелена плесен по дърво – тя разяжда дори боя и лак.
  • Актиномицети – вид, преходен между гъбички и водорасли, който се размножава в мокра дървесина и я разрушава. Много благоприятна за размножаването им е влагата.

 

Почистване на мухъла и плесените

Първо трябва да се установи причината за появата на образуванието. Отстраняването на причините ще предотврати новото им образуване им след почистването.

Според вида на образуванието трябва да подберете и препаратите, с които да ги отстраните.

 

Предпазни мерки и начин на почистване

Облечете дрехи, които да покриват тялото ви. Сложете на лицето маска, а на ръцете ръкавици.

Докато почиствате, помещението трябва да се проветрява. Отворете широко прозорците. Помещението трябва да се проветрява най-малко 3 денонощия след приключване на почистването.

Обработете с препарата не само участъка на образуванието, но и стената до разстояние от един метър във всички посоки.

Нанасяйте препарата 2 или 3 пъти. След всяко нанасяне трябва да изчакате, докато засъхне нанесеният предния път слой.

Важно е при почистването да премахнете не само образуванието, но и тапетите, мазилката, боята в засегнатия участък. Използвайте остър инструмент. Ако материалът е порист и плесента е проникнала надълбоко, трябва да се премахне целият засегнат материал.

След отстраняването засегнатият материал с плесен по него трябва да се изгори.

 

Домашни средства за почистване на мухъл

Често използвани и доказали ефективността си средства за премахване на мухъл са оцетът, белината, содата бикарбонат.

Оцетът трябва да подейства около час, след това участъкът да се измие. Процедурата може да се повтори до пълното изчезване на мухъла.

Чаена лъжичка сода се разтваря в чаша вода и се обработва засегнатият участък. Не е необходимо измиване.

Белината се разрежда с вода и се нанася върху засегнатото място, след това се измива.

 

Професионално почистване на мухъл

Ако не сте сигурни, че ще се справите с премахването на мухъл и плесен в дома ви, потърсете услугите на професионалисти. Използвайте опита и компетентността на специалистите от Casa Limpia. Свържете се с нас, за да намерите трайно и качествено решение в борбата с мухъла в дома ви!

By | 2021-10-06T11:04:34+03:00 октомври 6th, 2021|Categories: Премахване на мухъл по стени|Коментарите са изключени за Причини за появата мухъла по стените и как да го премахнем от дома

About the Author: