Пролетно почистване на къща

Начало/Основно почистване/Пролетно почистване на къща

Пролетно почистване на къща

Къщата на няколко етажа изкушава с многото стаи, в които можете да съхранявате всякакви неща. Настъпва пролетта и се затопля, свежият въздух навън привлича и ви се иска да внесете свежест и у дома. Значи сте в настроение за основно пролетно почистване.

Пролетно почистване

Организирайте нещата – направете си план

За основното сезонно почистване през пролетта може да са необходими два почивни дни. За да организирате всичко и да ви спори, трябва да си съставите план.

Имате варианти – да почистите стаите една по една, или да съставите план за последователността от дейностите – сортиране на вещите, за да изхвърлите непотребните, а после бърсане на праха, миене на подовете, пране на завесите, почистването на прозорците и т.н.

Най-добре е да започнете почистването от най-горния етаж на къщата и да продължите от горе надолу, завършвайки с почистването на мазето.

Непременно изхвърлете или подарете ненужните вещи

Дори да разполагате с много стаи, какъв е смисълът да държите дрехи, играчки и т.н., които не са ви необходими? Те могат да послужат на съседи и приятели – предложете им ги.

Книгите, които отдавна не сте чели, можете да предложите на библиотека в училище или читалище.

В някои страни има специалисти, които срещу заплащане съветват клиенти кои от нещата в дома си да изхвърлят. Но решението за това, кои вещи няма да ви служат повече, не е трудно да се вземе – можете да го направите сами.

С какви материали трябва да се снабдите преди да започнете почистването

На първо място, подгответе достатъчно торби и чували за смет – за изхвърляне на непотребни неща.

Втората основна група материали за пролетно почистване е тази на препаратите. Но може да ги замените с домашно приготвени почистващи смеси.

Микрофибърните кърпи за почистване са много удобни. Набавете си различни видове, за различните повърхности, които ще почистите.

Препаратите

В магазините ще ви изкушат ярките цветове на опаковките на много препарати, подходящи за почистване на различни повърхности. Но има и други варианти – със сода и оцет, които има във всяко домакинство. Не само ще спестите пари, но и ако имате малки деца и домашни любимци, това е по-щадящ начин на почистване и спрямо тях.

Можете да избегнете използване на препарати и ако се снабдите с микрофибърни кърпи за почистване на различни повърхности – стъкло, дърво, керамика и фаянс.

С оцет можете да почистите и дезинфекцирате банята и тоалетната. След изтриване със сода или с паста за зъби мивката от алпака ще блесне от чистота.

Кухнята – най-използваното помещение, трябва да се почисти основно

основно сезонно почистване

Кухнята се замърсява при готвене. Колкото и често да почиствате праха, пръските по плота, мивката, почистете ги отново при пролетното почистване.

Извадете всичко от шкафчетата, почистете всякакви малки количества разсипани подправки, кафе, ориз и други. След това почистете всяко бурканче и кутия, преди да ги поставите обратно в шкафчето.

Отделете достатъчно време на почистването на мазето

Мазето често става място за складиране на различни вещи. При пролетното почистване му отделете специално внимание. Изхвърлете всички отпадъци и ненужни неща, а след това огледайте за наличие на мухъл. Ако някъде има теч или през зимата е проникнала влага от дъжд или при топенето на сняг, трябва да почистите основно стените от мухъла.

Възползвайте се от пакетите за професионално почистване на Casa Limpia в София, за да заблести вашия дом, като спестите време за други занимания и отдих.

By | 2018-04-19T12:40:21+00:00 април 19th, 2018|Categories: Основно почистване|Коментарите са изключени за Пролетно почистване на къща

About the Author: