Почистване на детска стая – съвети от професионалисти

Почистване на детска стая – съвети от професионалисти

Чистата и подредена детска стая е важна за здравето и възпитанието на децата

Да почистя детската стая! Задача номер едно всеки ден? Определено! Децата са същества, които обичат игрите и многото играчки. Но дори да имат достатъчно шкафове, много деца не прибират играчките след игра, учебниците и тетрадките след учене и писане на домашни задания и не изхвърлят опаковките от шоколади, чипсове и други в кошчето. Приучете ги да прибират принадлежностите си и винаги да изхвърлят отпадъците в кошчето, защото това ще ви улесни в ежедневното и основно почистване на детска стая. А в самото почистване винаги включвайте и децата, за да им прехвърлите постепенно изцяло грижата за чистотата в нея.

 

почистване на детска стая

 

Започнете от горе надолу

Това е основно правило, което спазват всички професионални фирми за почистване на домове.

Първо оберете праха от горната страна на гардеробчето и шкафовете.

След това почистете рафтовете на етажерката, вратичките на шкафовете, плота на бюрото или работната масичка.

След като сте почистили праха, минете всички повърхности с влажна кърпа, за да почистите напълно и последните замърсявания.

На края, след като сте прибрали играчките от пода в кутии или в шкафа, сортирани по видове, е време за почистване на пода.

 

Няколко съвети за улеснено почистване

  • Ако децата участват в почистването, изключете тока за всеки случай. Така дори да пипнат вътрешността на контакт или капнат вода някъде, където по принцип има ток, няма да има риск от нещастен случай.
  • Дайте на децата задача да отнесат всички дрехи, които са за пране, в пералнята.
  • Възложете им да отделят меките играчки в торбичка и ги отнесат до пералнята за изпиране. Оставете ги да изсъхнат добре, преди да ги върнете в стаята на децата.
  • За да почистите другите играчки, и не само тях, използвайте микрофибърна кърпа. С такива кърпи можете да избегнете максимално препаратите за почистване в детската стая.
  • Децата, дори на по-голяма възраст, често не внимават много, когато използват вещите си, рисуват, творят неща от пластелин, изрязват. Затова покрийте плота на бюрото или работната масичка с подложка, за да ги защитите от надрасквания и да почиствате лесно само с влажна кърпа, без да се боите, че ще повредите дървото на мебелите.
  • За почистване на петна по килима използвайте сол. Посипете с нея петното и навлажнете – най-удобно е да направите това с пулверизатор с вода. Изчакайте 30 минути и изчистете солта с прахосмукачка.

 

почистване на петна по килима

 

Екологично почистване на детската стая

В тази стая е особено важно да спазвате принципите на еко почистване. По възможност избягвайте всякакви препарати от магазините. За предпочитане са безвредни продукти като сода бикарбонат и оцет, разтворени във вода.

Прозорците можете да почистите с разрязан на две картоф. Натъркайте стъклото, а след това забършете със суха салфетка. Така ще постигнете не само чистота, но и блясък.

 

почистване на прозорци с картоф

 

Проветрете добре, за да изсъхнат напълно повърхностите

Влагата е предпоставка за развитие на мухъл. Затова при почистване с влажна кърпа оберете добре излишната влага и проветрете добре, за да изсъхнат напълно повърхностите.

 

Чистата и подредена стая възпитава

Много е важно децата да свикнат с чистота и ред в стаята си. На това можете да започнете да ги приучавате от двегодишна възраст. Чистата и здравословна среда е благоприятна за здравето им, а с включването им в бърсането на прах, подово почистване и други дейности ще ги възпитате от малки да поддържат чистотата и реда около тях.

By | 2021-03-09T16:22:26+02:00 март 9th, 2021|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Почистване на детска стая – съвети от професионалисти

About the Author: