Съвети за почистване на кухненските шкафове

Съвети за почистване на кухненските шкафове

Кухнята – тази „работилница“ за вкусни ястия, но и работно място с много шкафове, където съхраняваме продукти, съдове, прибори, подправки и всякакви други неща, използвани по-често или по-рядко.

Тук ще се спрем на шкафовете, тъй като те са складовете на кухнята и трябва да се поддържат чисти и подредени. Задачата не е лесна, особено за хора с натоварена работна програма. Организирането на почистването, както и междинните почиствания, ще поддържат в шкафовете чистота и ред.

Колко често трябва да се почистват шкафовете

Вътрешността на шкафовете трябва да се почиства поне два пъти годишно. Почистването дава възможност и за подреждане, както и за изхвърляне на продукти с изтекъл срок.

Вратичките и витрините трябва да се почистват по-често, по възможност всяка седмица или на две седмици. По тях често остават петна и те трябва да се отстраняват. Ако занемарите вратичките и витрините за дълго време, петната и прахът се наслагват и след това почистването е по-трудно.

С какви материали и препарати да почистите външността и вътрешността на шкафовете

Ето препоръчителните материали: микрофибърна кърпа, кухненска хартия, гъба, сода бикарбонат и оцет, препарат за дърво (ако имате дървени шкафове), препарат за стъкло (за стъклените витрини). Добре е да си приготвите и стара четка за зъби, с която да почистите по краищата на отделенията на шкафовете, както и шпатулка за стъкло. Шпатулката е много удобна за изстъргване на наслоени замърсявания.

Най-добре е да използвате само микрофибърна кърпа. Така няма да прибягвате до силни препарати, които могат и да повредят повърхностите. Все повече домакини са привърженици на такова еко почистване.

Ако се налага първо да навлжните повърхностите, използвайте домашно приготвена смес от вода и сода бикарбонат, като почистваща паста. За упорити петна добавете и оцет. Нанесете с гъба и изчакайте да подейства. За забърсване използвайте кухненска хартия, за да не изцапате микрофибърната кърпа.

За почистване на дървени повърхности използвайте препарат за дърво. Ако забележите драскотини, добавете към малко количество от препарата инстантно кафе и запълнете с тази смес драскотините, за да не си личат. В магазините ще намерите и маркери за заличаване на дефекти в различни цветове.

Стъклените витрини ще блеснат, почистени с препарата за стъкло. Много добре се почистват и със смачкан на топка вестник.

Изхвърлете продуктите с изтекъл срок

Тези продукти само заемат място, затова при всяко основно почистване на вътрешността на кухненските шкафове изхвърляйте тези, които вече не са годни за употреба.

Ще намалите количеството продукти за изхвърляне, ако купувате по-малки количества от бързоразвалящи се продукти или продукти, чийто срок на годност изтича скоро.

Не забравяйте местата под и върху шкафовете

При периодичното почистване на шкафовете – например веднъж на три месеца, почиствайте и праха, наслоен под и върху тях.

Почистете и дръжките на шкафовете

Дръжките на шкафовете също се нуждаят от почистване. Тъй като се пипат често, добре е след почистване да ги дезинфекцирате. Ако има ръжда по някои от дръжките, явно е време да смените всички дръжки с нови.

Спестете си време и усилия с професионално почистване на шкафовете

Ако работният ви график е натоварен, специалистите от Casa Limpia ще почистят шкафовете в кухнята ви, ще ви предложат и подово почистване и почистване на цялата кухня с бялата техника. След това за вас ще остане удоволствието да влезете в добре почистената и ухаеща на свежест кухня.

By | 2020-11-30T16:40:03+02:00 ноември 30th, 2020|Categories: Почистване на кухня|Коментарите са изключени за Съвети за почистване на кухненските шкафове

About the Author: