Съвети за почистване на хладилника – как и кога

Съвети за почистване на хладилника – как и кога

Хладилникът е място за съхранение на основни продукти и трябва да се поддържа чист. Чистата среда и ниското ниво на влажност са много важни за запазване на срока на годност и качествата на продуктите. Освен незабавното отстраняване на всякакви замърсявания от течности, трохи, парченца храни и други този важен уред трябва да се почиства основно поне ежеседмично без размразяване. Така се избягват рисковете от развитие на мухъл и замърсяването на продуктите.

 

Почистването на хладилник

 

Не са необходими силни препарати

За да поддържате хладилника чист, не е необходимо да купите специални препарати и да раззчитате на силното им химическо действие. Достатъчно е да почиствате повърхностите с влажна кърпа, потопена в топла вода и след това изцедена. При по-големи замърсявания може да добавите и малко препарат за съдове или течен сапун.

 

Домашни средства за почистване на хладилника

Добре познатите на всички домакини сода и оцет са подходящи и за почистването на хладилниа.

С разтвор от 2 с.л. сода на литър вода можете да почистите хладилника и да отстраните неприятните миризми. Ако използвате оцет, разтворът се приготвя в същите пропорции: 2 с.л. оцет на литър вода.

Внимание! Не използвайте разтвор с оцет за почистване на уплътнителите, тъй като това води до засъхването и влошаването на годността им.

 

Погрижете се за продуктите – поставете ги в термочанта

Когато ще правите основно почистване на хладилника, добре е да поставите продуктите, които се развалят бързо, в термочанта. Така ще ги предпазите от разваляне, особено ако времето е топло.

 

Почистване на повърхностите и изхвърляне на продуктите с изтекла годност

Почиствайте ежеседмично както вътрешните, така и външните повърхности на хладилника. Не забравяйте да почистите и уплътнителя.

Извадете и почистете рафтовете с влажна кърпа или гъба. Във водата, в която потапяте кърпата или гъбата, добавете малко оцет, за да премахнете всякакви остатъчни миризми.

За да възстановите чистотата и да избегнете неприятна миризма, изхвърлете продуктите, чийто срок на годност е изтекъл.

 

Домашни средства за почистване на хладилника

 

Почистване с размразяване

Поне веднъж на няколко месеца трябва да извършвате почистване с размразяване на хладилника. При това вратата на камерата за замразяване трябва да остане отворена, докато тя се размрази напълно.

За да ускорите размразяването, може да напълните бутилка с гореща вода и да капнете върху наслояванията от лед.

 

Почистване на задната част от праха

Охлаждащите елементи от задната страна на хладилника събират прах и трябва да се почистват или с четка, или с прахосмукачка с подходящ накрайник.

 

Почистване на отвора за изпаряване на водата в долната част

Съвременните хладилници са от саморазмразяващ се тип. В долната част на такъв хладилник има отвор за отвеждане на водата. В него се събират и замърсявания, затова при всяко почистване на хладилника трябва да почиствате и този отвор. За целта можете да използвате спринцовка, с която да пръснете вода в отвора, така че при протичането й през каналчето тя да го прочисти.

След като сте отстранили замърсяванията и сте почистили повърхностите, оставете вратите на хладилника и на камерата за замразяване отворени, докато изсъхнат напълно. Рафтовете също трябва да изсъхнат добре, преди да ги поставите обратно в хладилника.

 

как да почистим хладилник

 

Как да премахнете неприятните миризми

В магазините се продават елементи за неутрализиране на миризми, предназначени за хладилници. Но вие можете да поставите и домашно приготвени средства, например резенчета лимон, лимон разрязан на две, парченца черен хляб, захар или ориз в тензухена торбичка.

За по-бързо отстраняване на неприятна миризма в хладилника използвайте есенция, например ванилия или лимон, изсипана в чинийка или чашка.

 

За да избегнете излишна влага и неприятни миризми

Не оставяйте в хладилника буркани и кутии без капаци.

Не поставяйте в него влажни или мокри кутии, буркани или опаковки.

Изхвърляйте продукти, които са започнали да се развалят.

За да поддържате хладилника чист, е важно навременно почистване на замърсяванията и ежедневно поддържане на чистотата, както и спазването на всички мерки, за да не се получава прекалено висока влажност. Важно е и периодичното пълно почистване с размразяване.

 

Ако искате да потърсите помощ от специалисти, свържете се с Casa Limpia! Почистването на хладилника е част от нашите услуги за почистване на домове, които могат да бъдат както с абонамент, така и еднократно.

By | 2021-10-13T18:48:19+03:00 октомври 13th, 2021|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Съвети за почистване на хладилника – как и кога

About the Author: