Почистване на мухъл

Почистване на мухъл 2021-01-26T10:43:06+02:00

Мухълът е една от основните причини, поради които се търсят услуги за професионално почистване. Този неприятен и нездравословен замърсител се появява при повишена влажност и не само изглежда неприятно, но се появява и неприятен мирис. Вероятно всеки изпитва желание първо да опита да се справи самостоятелно, разчитайки на популярни препарати или на домашни средства, за които са споделил познати. Но както всяко специфично замърсяване и мухълът има своята специфика. За да не изгубите време и да не се повредят и повърхностите, които са мухлясали, важно е колкото може по-скоро да се обадите на фирма за почистване Casa Limpia.

 

Почистване на мухъл

 

Повърхностите, които са засегнати от мухъл, се повреждат поради гниене

Първоначално мухълът не мирише, докато не се разпространи върху голяма площ. Тогава става добре видимо петното от плесен. Миризмата, която започва да се носи, се дължи на гниенето на материалите, покрити с мухъл. Както дървото, така и мазилката са податливи на гниене при покриване с мухъл. Текстилните материали – покривки, тапицерии и други – също се поддават на гниене при мухлясване.

Помага ли дезинфекцията за предотвратяване на мухъла

Това е популярна заблуда. Ако искате да вземете предпазни мерки против поява на мухъл, дезинфекцията няма да помогне. Вярно е, че той представлява плесени, но те се развиват при определени условия – висока влажност и оскъдна светлина. Ако тези условия са налице в дадено място в дома ви, дезинфекцирането ще предотврати мухлясването на повърхността, но във вътрешността на материала развитието на мухъл ще продължи. С дезинфекциране само ще задълбочите проблема.

Професионално почистване на мухъл

Най-често заявките за почистване на мухъл, които получават специалистите от Casa Limpia, са:

  • премахване на мухъл в банята
  • премахване на мухъл в тоалетната
  • премахване на мухъл на остъклена тераса
  • рпемахване на мухъл в кухнята
  • премахване на мухъл в ъглите на стаята
  • премахване на мухъл по външните стени на помещение
  • премахване на мухъл в приземни помещения
  • премахване на мухъл по PVC дограма и прозорци

Вече изтъкнахме причината, поради която мухълът се появява там. Това е влагата, изпаренията, конденза или голяма температурна разлика при стени без изолация.

Предимството на професионалното почистване на покрити с мухъл повърхности е изборът на препарати според вида на повърхността. Всеки материал изисква специфичен подход, за да се избегне повреждането му и да се отстранят успешно мухълните плесени. Използването на химически средства е задължително при сериозно замърсяване с мухъл, защото само с подходящи химически препарати, които трябва да престоят известно време след напръскване, може да се отстрани това замърсяване.

Машинно и ръчно почистване на мухъл

Освен това за някои повърхности е подходящо ръчно почистване на мухъла, а при други се прилага машинно почистване.

При машинното почистване, което е подходящо за устойчиви на механично въздействие с машини материали, се използват машини с въртящи се четки. Така замърсяването се отстранява бързо и напълно. Машините не прилагат силен натиск, затова самите материали не се повреждат.

Ръчно се почистват по-деликатни материали. Такива са например завеси. Те трябва да се свалят, за да се почисти мухълът. С ръчно почистване, използвайки гъба или мека четка, се постига пълно премахване на мухъла.

След почистването трябва да внимавате за отстраняване на високата влажност

За да прецените дали съществуват благоприятни условия за нова поява на мухъл, трябва да измервате влажността в помещението. При влажност над 60% са налице благоприятни условия за повторна поява на мухъл в близкото бъдеще. Един от начините за намаляване на влагата е използването на влагоабсорбатор. В стаите трябва да пускате редовно климатика.

Както домовете, така и професионалните помещения се нуждаят от редовно почистване и проветряване. Тези дейности, извършвани от професионална фирма за почистване, допринасят за благоприятна и здравословна среда. Когато е необходимо, в заявките за почистване от Casa Limpia включете услугата почистване на мухъл.