Пране на килими и мокети

Пране на килими и мокети 2018-12-07T11:06:37+02:00

Килимите и мокетите са особено уязвими за замърсяване, тъй като по тях се стъпва, често с обувки, изтървава се храна, предмети, които могат допълнително да замърсят повърхността им. Както в дома, така и в офиса е важно килимите и мокетите да са чисти. Това се постига с периодично пране от фирма за професионално пране и почистване.

Пране на килими и мокети

За възможно най-добро почистване на меките настилки – килими и мокети

Специалистите по пране и почистване извършват предварителен оглед на килимите и мокетите, за да установят каква е степента на замърсяването, както и да установят дали има упорити петна.

Преди прането е необходимо почистване на меките настилки с прахосмукачка, за да се отстранят едрите частици от замърсяването и натрупаният прах.

Ако са установени силно замърсени места и упорити петна, те се обработват с подходящи препарати.

Прането на меките настилки

След като килимът или мокетът е бил почистен от едрите замърсявания и праха, третирани са силно замърсените участъци и нанесеният препарат е действал за необходимия период от време, започва прането на меката настилка.

Прането на килимите се извършва:

  • с вода и с със специални препарати
  • с пара

Препаратите, използвани при изпирането

В зависимост от материята на килима или мокета и от степента на замърсяването се използват различни почистващи препарати – шампоани с активен кислород или с дезинфектанти.

Какви са етапите на изпирането на килимите и мокетите

Етапите на пране зависят от това, каква е степента на замърсяване.

Пране при слабо замърсени килими и мокети

Ако килимът или мокетът е леко замърсен е достатъчно да се приложи екстракция – препаратът за пране се пръска под налягане върху повърхността на меката настилка.

Пране при силно замърсени килими и мокети

За изпиране се използва специални машини, оборудвани с четка. Четката служи за нанасяне на препарата за пране, а същевременно разтърква повърхността на килима или мокета. Чрез разтъркването влакната на меката настилка се разрошват и така препаратът прониква добре в нея. Самото изпиране се извършва с обилно количество вода, за отмиване на препарата и на натрупаните нечистотии.

След изпирането с вода се използва изсмукваща машина – екстрактор. С нея се изсмуква почти цялото количество вода, натрупано в килима или мокета – около 80%. Така меката настилка остава просто влажна, но не мокра, и вече е необходим кратък период от време, за да изсъхне. За изсъхване на влажен килим или мокет през топло време са необходими не повече от 8 часа. За по-бързото изсъхване допринася и нанасянето на ароматизатор. Освен ароматизиране и ускоряване на изсушаването той омекотява материята на килима или мокета.