Как да почистим и поддържаме кожен диван

Как да почистим и поддържаме кожен диван

Коженият диван е красив и си струва да го имате в дома си. За да запазите вида му, трябва да се грижите редовно за него чрез подходящо почистване. Поддържането на кожата чрез нанасяне на смес или препарат за грижа за кожени мебели също трябва да се извършва редовно.

 

почистване на кожен диван

 

Обирайте редовно замърсяванията

Големите боклучета могат да се оберат с прахосмукачка. Ако имате малка ръчна прахосмукачка с батерия, използвайте нея. Важно е да оберете и замърсяванията в гънките и по ръбовете.

Почистването може да се извърши и с приставката с четка на обикновена прахосмукачка. Тези четки са с меки косми и няма да надраскат кожата на дивана.

 

Обирайте праха

Въздухът е толкова замърсен, че и в домовете попада много прах, който се наслоява по повърхностите. За да премахнете праха от кожения диван, използвайте микрофибърна кърпа или метличка с пера. Почистването от праха трябва да се извърши след обиране на замърсяванията, за да не се надраска кожата.

 

Почистване с домашно приготвен разтвор или с препарат от магазина

За почистване на кожения диван си пригответе следния разтвор: равни части вода и бял оцет. Най-добре е да използвате дестилирана вода със стайна температура. Водата от чешмата съдържа различни примеси, които могат да повредят кожата.

По-лесно е да купите готов препарат от магазина. Прочетете внимателно упътването и го спазвайте.

Нанесете малко от разтвора или препарата върху кърпа. Ако трябва, изцедете, за да е влажна, но не мокра. Започнете да почиствате от горната част на дивана надолу, на ивици. След няколко забърсвания отново потопете кърпата в разтвора или препарата.

След забърсването с влажна кърпа подсушете със суха кърпа.

 

За поддържане на кожата на дивана

Препаратът за поддържане нс кожен диван, който можете да приготвите у дома, е с 10-15 капки лимоново масло или масло от чаено дърво и 2 чаени чаши бял оцет. Смесете добре. Нанесете върху дивана с кръгообразни движения, така, че да навлажните, но не да намокрите. Оставете да подейства през нощта и на сутринта забършете със суха кърпа, за да полирате до блясък.

Препоръчваме ви да извършвате такова поддържане два пъти годишно, за да запази диванът вида си.

 

Ако на дивана има петна

За отстраняване на мазни петна е важно да ги отстраните колкото може по-скоро. Забършете мястото на петното с кърпа, навлажнена в разтвор за почистване, а след това подсушете със суха кърпа. Ако това не помогне, посипете със сода бикарбонат или с царевично нишесте и оставете да абсорбира няколко часа, а след това отстранете содата или нишестето.

Ако сте изсипали кафе, чай, вино, също трябва да забършете колкото може по-скоро. След това почистете с разтвор или препарат за почистване. На края подсушете със суха кърпа.

За премахване на петна можете да използвате и вазелин или бебешко олио.

 

Още съвети за грижите за кожения диван

Пазете дивана от нагряване – от пряка слънчева светлина и от нагревателни уреди. Високата температура изсушава и поврежда кожата.

За почистване използвайте меки микрофибърни кърпи, за да не се надраска кожата.

Преди да нанесете каквато и да е смес или препарат върху дивана, първо пробвайте с нанасяне на малък участък в задната част. Така, ако препаратът е агресивен, кожата няма да се повреди на видно място.

Коженият диван ще продължи да краси дневната ви, когато полагате редовни грижи за поддържането и почистването му. Разчитайте и на основно почистване на дома от специалистите от Casa Limpia.

By | 2022-02-22T15:00:19+02:00 февруари 22nd, 2022|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Как да почистим и поддържаме кожен диван

About the Author: