3 невероятни продукта за истинско професионално почистване на дома

3 невероятни продукта за истинско професионално почистване на дома

Още някои обикновени продукти с неподозирани почистващи свойства

Описали сме доста продукти от домакинството, които могат да се използват за почистване на домове. Тук ще се спрем на предимствата на зехтина, кредата и нишестето. Време е и те да намерят място сред продуктите, с които можете да направите дома си по-чист и привлекателен.

1.Зехтинът – средство за излъскване и заличаване на петна

почистване със зехтин

снимка: https://mymemorymatters.org/

Първо ще уточним, че не е необходимо да използвате скъп зехтин. За почистване може да ви послужи и помас – зехтин, извличан по химичен път.

Той е чудесно средство за възстановяване на блясъка на потъмнели метални повърхности и предмети. Направете паста от зехтин и сода бикарбонат и с нея излъскайте повърхността.

За дървени мебели не е необходим препарат от магазина. Смесете зехтин с няколко капки лимонов сок и излъскайте дървените повърхности. Ще отстраните не само праха, но и всякакви замърсявания.

Може би не сте се сещали за зехтин като средство за изчистване до блясък на стъкло или почистване на прозорци.  Напръскайте със спрей малко зехтин върху стъклата на прозорците. След това ги изтрийте с вестник, свит на топка.

Със зехтин, пак в комбинация с няколко капки лимонов сок, можете да отстраните и петна от ръжда. Сместа трябва да се остави да действа поне 20 минути, след което да се отстрани с мека кърпа.

А със смес от зехтин и оцет можете да отстраните лесно и бързо лепенки от съдове или от дограмата на прозорците.

 

2. Кредата има своето място в дома като почистващо средство

почистване с креда

снимка: https://www.truetrim.com/

Кредата абсорбира мазнини. Разтрийте петно върху завеса или дамаска с креда и изчакайте минимум 10 минути, за да попие мазнината. След това изперете или забършете с влажна кърпа.

С креда можете да премахнете неприятна миризма. Поставете парче креда в гардероба или кутията, които миришат неприятно. Миризмата ще изчезне след около ден.

Още един проблем за дома са петната по стените. Оставят ги малките деца, а също и домашните любимци. Важно е да подберете креда с цвета на боята на стената и да натриете петното. Така то няма да се забелязва.

 

3. Нишестето ще ви спаси от петна и влага

почистване на петна

снимка: https://www.foodnavigator.com/

Нишестето е евтин продукт, който също трябва да имате подръка, ето защо.

Поредната смес, с която ще изчистите до блясък прозорците, съдържа нишесте. Добавете чаена лъжичка от него към смес от чаша вода и чаша бял оцет. Получавате отличен препарат за прозорци, с абразивни и почистващи свойства.

И отново ще дадем рецепта за почистване на мебели и възвръщане на привлекателния им вид, този път с нишесте. Трябва да приготвите смес от супена лъжица нишесте и чаша вода. Навлажнете кърпа в готовата смес и изтъркайте повърхностите на мебелите. След няколко минути забършете със суха кърпа.

Мазните петна се боят не само от креда, но и от нишесте – те са сродни по състав. Поръсете върху мазното петно нишесте, например царевично. Трябва да го оставите поне 12 часа, за да абсорбира мазнината. След това почистете с прахосмукачка.

Използвайте и тези продукти, които има във всеки дом – зехтин, креда, нишесте, за да почистите дома. Без силни химически препарати, с еко почистване, домът ви ще има по-здравословна среда.

By | 2020-02-13T11:18:02+02:00 февруари 13th, 2020|Categories: Професионално почистване|Коментарите са изключени за 3 невероятни продукта за истинско професионално почистване на дома

About the Author: