5 изпитани средства за почистване на мухъл у дома

5 изпитани средства за почистване на мухъл у дома

Как да се справите с мухъла у дома

Мухълът в банята е неизбежен. Особено благоприятна за образуването му е влажността в банята. Но при наличие на влага и в другите стаи може да се появят тези малки черни петънца, които не само дразнят с вида си, но може да предизвикат и алергии. Затова е важно да се отстраняват петната от мухъл да се отстраняват още щом ги забележите. А за отвеждане на влагата от домашната среда проветрявайте и използвайте влагоабсорбатор.

почистване на мухъл

снимка: https://moldblogger.com

Средствата за чистене на мухъл

В магазините ще намерите доста спрейове за справяне с мухъла. Но ние ще ви препоръчаме и продукти, които има във всяко домакинство. Така не само няма да губите време за отиване до магазин и избор на препарат, а и няма да използвате средства, съдържащи силни химикали. Така можете да направите еко почистване на мухълните петна у дома. А за да сведете до минимум риска от появата му, трябва да осигурявате и добро вентилиране на дома и абсорбиране на влагата.

Ето продуктите, които можете да използвате за отстраняване на мухъл: сода, оцет, белина, кислородна вода.

Отстраняване на мухъл със сода бикарбонат

За да почистите мухъла със сода, трябва да приготвите гъст разтвор с вода. След това трябва да напръскате петната мухъл. Можете да използвате и спрей. Трябва да се изчака разтворът да изсъхне, а след това мястото да се избърше. Содата не е много силно по действие средство, но е добре първо да опитате почистване на мухъл с нея.

Оцет за почистване на мухъл

Оцетът е един от основните домашни продукти за почистване на домове. Благодарение на киселинността си той отстранява петна от различно естество. Разтворът на вода и оцет може да се изсипе в бутилка със спрей и да се напръскат участъците, в които е образуван мухъл. Първо можете да пробвате с по-малко оцет, например 1-2 супени лъжици на половин литър вода. А за по-силен по действие препарат можете да увеличите двойно количеството на оцета. След напръскването трябва да изчакате около 15-20 минути и след това да изтъркате мястото с кърпа или с четка.

Белината като средство за почистване на мухъл

Белината е по-агресивен препарат, затова трябва да приготвите разтвор с вода, а не да я използвате неразредена. Можете да добавите и течен сапун или препарат за почистване на съдове. Но при използването на разтвора трябва да се внимава, за да не попаднат пръски в очите.

Още едно предимство на белината е, че тя съчетава почистващия ефект с дезинфекция.

Как да използвате кислородна вода за отстраняване на мухъл

В аптеките ще намерите 3% разтвор на кислородна вода. За отстраняване на мухъл използвайте смес от равни части кислородна вода и оцет. Отново можете да използвате спрей, за да напръскате мухлясалия участък. След като изчакате 15-20 минути, участъкът трябва да се избърше с влажна кърпа.

При почистване с кислородна вода също постигате и дезинфекциране. Но тя е агресивен продукт и трябва да се внимава при използването й.

Вентилиране на влагата и използване на влагоабсорбатори

Вентилаторите за баня са вече основна част от оборудването. С тях влагата се отвежда навън след всяко използване на банята. Важно е банята без прозорци, каквито са повечето съвременни бани, да има достатъчно мощен вентилатор.

За всички стаи у дома е важно да използвате влагоабсорбатор. Той се включва в електрическата мрежа и засмуква въздух от стаята, а след това въздухът преминава през аспиратор и се връща в стаята вече обезвлажнен. Самата влага кондензира в аспиратора и се събира в резервоар, от където трябва периодично да се изхвърля. Освен това въздушният филтър на абсорбатора трябва да се почиства периодично.

Не трябва да се забравя, че за всички стаи е важно редовното проветряване. С него се извежда и излишната влага.

Разбира се, ако искате професионално решение за почистването на мухъла в дома, свържете се с Casa Limpia, за да договорим посощение от наш служител.

By | 2019-09-27T17:25:53+03:00 септември 27th, 2019|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за 5 изпитани средства за почистване на мухъл у дома

About the Author: