5 места, на които не бива да пропускате почистването на мухъл

5 места, на които не бива да пропускате почистването на мухъл

Търсете и почиствайте от мухъл и малките кътчета, в които той вирее

При основно почистване, а и между мащабните почиствания от този тип, основна грижа на живущите в дома е отстраняването на мухъла. Въпреки различните причини за поява на мухъл, той създава рискове от алергии, а е и неприятна гледка. Освен в банята обаче мухълът обича и по-закътани места. Проверявайте ги и ги почиствайте редовно. Тези места са влажни и така създават благоприятна среда за виреене не мухъл. Почистването е бързо и лесно, с влажни кърпи, а за по-пълно унищожаване на мухъла можете да използвате и дезинфектант.

 

къде се развива мухъл

 

Такива места са гърбът на кухненския плот, хладилникът – особено кутията за плодове и зеленчуци, а и кухненските прибори. Съдомиялната, микровълновата фурна и пералнята също са уязвими за мухлясване. Не забравяйте и мястото под мивката в кухнята. Непременно проверявайте редовно тези места и ги почиствайте колкото може по-често.

 

Плотът и гърбът му

На плота се обработват много продукти, повечето от които мокри или влажни. Не само на повърхността на самия плот, но и на гърба попадат капки и се навлажняват участъци. Затова след обработване на продуктите за готвене забърсвайте не само плота, но и гърба.

 

Хладилникът – благоприятна среда за мухъла

В целия хладилник, особено ако влагата не се отвежда достатъчно, има подходящи условия за мухлясване. Ако сте оставили масло непокрито в хладилник с достатъчно влага, то ще се покрие с черен слой. А в кутията за плодове и зеленчуци е още по-благоприятно за мухлясване.

Подсушавайте редовно повърхностите на хладилника отвътре, като почиствате и кутията за плодове и зеленчуци. Изхвърляйте тези, които са започнали да гният или мухлясват.

Хладилникът може да се почиства или само с кърпа навлажнена с вода, или с кърпа, потопена в разтвор от топла вода и сода бикарбонат.

В магазините се продават абсорбатори на влага за хладилници, както и антибактериални подложки за кутии за плодове и зеленчуци. Използвайте ги, за да предотвратите поява на мухъл в хладилника.

 

Приборите от силикон

Тези прибори са много предпочитани, поради издръжливостта си. Но ако сте ги използвали доста, с времето върху тях се отлага лепкав слой. Той също е благоприятен за развитие на мухъл. Почиствайте често силоконовите си прибори в кухнята.

 

Съдомиялната, микровълновата фурна, пералнята

Ето още едно място с висока влажност – съдомиялната. В нея най-благоприятни за развитие на мухъл са уплътненията, по-точно гънките им.

Трябва да давате възможност на влагата да се изпари, за да не се получи мухъл. Затова след използване оставете вратичката отворена поне за 15 минути.

Проверявайте и микровълновата фурна. И в нея могат да се появят мухлясали участъци. Дезинфекцирайте често с малко оцет в стъклена купичка, като включите фурната за няколко минути, а след това отворете вратичката и оставете вътрешността да изсъхне.

Уплътнението на вратичката на пералнята често почернява, тъй като влажността там е голяма, особено ако след използване вратичката се затвори, без да се даде възможност за изсъхване. Почиствайте и подсушавайте редовно уплътнението след пране и оставяйте вратичката отворена поне 15 минути.

 

Мястото под кухненската мивка

Поради близостта си до мивката, която се използва редовно и е винаги влажна или мокра, а особено ако има теч в тръбата под мивката, мухълът обича и това място. Проверявайте редовно шкафа под мивката и ако забележите влага, я подсушавайте. Почиствайте от мухъл, ако вече се е образувал.

Целият дом трябва да е свободен от мухъл, за да имате здравословна среда. Проверявайте редовно горепосочените места, почиствайте и дезинфекцирайте. Редовното почистване изисква малко усилия, но ще ви спести повече работа, ако не се грижите за предотвратяване на мухъл във всички удобни места в дома. Ако вече има натрупано голямо количество, по-добре изберете фирма Casa Limpia. Ние ще ви избавим от мухъла навсякъде в дома ви.

By | 2021-11-16T10:12:59+02:00 ноември 16th, 2021|Categories: Премахване на мухъл по стени|Коментарите са изключени за 5 места, на които не бива да пропускате почистването на мухъл

About the Author: