5 правила за почистване на дома без много усилия

5 правила за почистване на дома без много усилия

Много сме обсъждали основно почистване и периодично седмично и месечно почистване на дома, за да се поддържа той чист и подреден. Тук ще дадем правила, с които лесно да поддържате реда и чистотата, освен задължителното подово почистване и почистването на банята и тоалетната.

 

подреждане на стая

 

  1. След използване връщайте нещата по местата им

Това се отнася за всички дребни вещи, които ще се запрашат и може да ги намокрите и със случайно разлята вода или сок – например флашки, дискове, книги и други.

За да постигнете ред, като начало определете максималния брой предмети, които да оставяте върху тоалетката, бюрото, на шкафчето в коридора или антрето, върху плота. Препоръчваме ви този брой да не е повече от 3. Повече предмети означава предпоставка за повече безпорядък.

Повечето фирми за почистване, които познават на практика рисковете от оставяне на много предмети навън, като подходящи за привличане на прах, косми от домашни любимци и други, препоръчват всеки месец да изхвърляте поне по 20 ненужни неща. Този брой може да ви се стори прекалено голям. Но помислете колко неща купува ежедневно всеки член от семейството. Колко опаковки – кутии, пликчета, има върху или в шкафа, на етажерката и на други места? Веднъж месечно, а ако смятате, че е по-подходящо, веднъж седмично вземайте кутия или кошче и прибирайте в него всички опаковки, както и такива от използвани вече лекарства, паста за зъби, кремове и други. Изхвърлете ги и ще видите, че ще ви остане по-малко работа при следващото чистене.

 

децата да прибират играчките си

 

  1. Когато имате малко свободно време, почистете един кът или една стая

Имате половин час свободен? Защо не почистите в банята, да изхвърлите отпадъците от кошчето, да забършете мивката и огледалото.

На следващия ден половин час ще ви стигне за почистване на прозорци в дневната, или за почистване и подсушаване на плота в кухнята.

Отделяйте тези периоди свободно време за редовно замърсяваните повърхности.

 

почистване на стая

 

  1. Подреждане на купчинки натрупани предмети в шкафове и чекмеджета

Друг проблем, създаващ безпорядък и отнемащ доста време при всяко почистване на домове, е натрупването на различни принадлежности в шкаф или чекмедже. Те също трябва да се поддържат чисти и подредени. Периодично подреждайте съдържанието им, поставяйте дребните неща, като ключове, кламери, батерии, флашки и други, в кутийки – може да са и празни кутийки от други вещи. Прахът прониква и в шкафовете и чекмеджетата, но с подреждането, изхвърлянето на счупени или повредени неща ще намалите съдържанието и подреденият шкаф или чекмедже лесно ще се почисти с едно забърсване.

 

подреждане на шкаф

 

  1. Предпазване на повърхностите с найлон

Найлоновото фолио върху гърба на кухненския плот ще поеме всички замърсявания при приготвянето на храната. След това просто ще го махнете и изхвърлите. Ако над плота имате шкафчета, които също се замърсяват при работа с продуктите, поставете найлон и върху долните им части. Това ще ви спести доста работа по търкане и чистене, особено ако ще приготвяте и обработвате големи количества продукти – месо, зеленчуци и други.

 

бързо почистване на дома

 

  1. Не само с кърпа, но и с антистатик – борба със запрашаването

Ежедневното забърсване на праха е задължително. Но за да предпазите вашите електронни устройства от този замърсител, можете да използвате антистатичен спрей. Така те няма да задържат прах доста време след обработване. Потърсете подходящ спрей за вашия телевизор и монитор.

 

почиставане на екран

 

Малките стъпки водят до големи промени. Надяваме се, че с нашите съвети ще промените ежедневието си за много по-лесно почистване. А за премахване на основните замърсители в дома ще се погрижи нашата фирма за почистване в София. Специалистите от Casa Limipa очакват вашата заявка!

 

By | 2021-12-10T06:48:43+02:00 декември 10th, 2021|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за 5 правила за почистване на дома без много усилия

About the Author: