6 рецепти на домашни препарати за почистване в кухнята

6 рецепти на домашни препарати за почистване в кухнята

Всяко основно почистване от професионална фирма включва пълно отстраняване на замърсяванията в кухнята. Това е стая, в която се готви ежедневно и неизбежно освен праха се наслояват и други замърсявания.

Колкото по-дълго е времето между отделните почиствания, толкова по-плътен става слоят от замърсяващи частици и толкова по-трудно е да се отстрани той. Можете да улесните поддържането на повърхностите в кухнята между периодичните почиствания със съветите, които даваме в тази статия. Пригответе си един от препаратите, за които можете да използвате налични във всеки дом продукти, и го използвайте според описанието.

 

Домашни препарати за почистване

 

1 Най-ефикасна е сместа с водка и течен сапун

Необходими ви са 2 супени лъжици водка, към които да добавите супена лъжица вода и чаена лъжичка течен сапун. Изсипете в бутилка със спрей, за да напръскате замърсените повърхности, или нанесете от така приготвената смес с гъба върху тях. След като изчакате няколко минути, забършете с кухненска хартия и след това с мека кърпа.

 

mf'rijldke i водка и течен сапун

 

2 Смес от оцет и спирт

Тази смес е отлично средство за почистване на стари мазни петна и лепкави наслоявания. При почистване на метални повърхности, дръжки и други елементи им придава блясък.

Смесете равни части оцет и спирт и разредете с две части вода. Можете да изсипете в бутилка със спрей и да напръскате, след което изчакайте 15-20 минути. След това почистете с влажна кърпа и после подсушете.

 

почистване със смес от оцет и спирт

 

3 Лимонтозу

Лимонтозуто е познато на опитните домакини като почистващо средство. Този киселинен продукт разяжда мазнините и лепкавите наслоявания.

Пригответе разтвор от 15 грама лимонтозу, чаена лъжичка препарат за миене на съдове или течен сапун и литър вода. Нанесете от разтвора с гъба върху повърхностите, които трябва да се почистят. За да подейства, особено ако наслояванията са от доста време, оставете да подейства около 30 минути. В местата, където има упорити петна изтъркайте, за да ги отстраните. След това забършете с мокра кърпа и подсушете.

 

почистване с Лимонтозу

 

4 Отстраняване на налепи от мазнини с олио и сода

Пригответе смес от олио и сода в съотношение 1:2. Тя е подходяща за почистване на налепи от дървени повърхности – маси, плотове, шкафове. Но е ефикасно и за почистване на шкафове от други материали. Нанесете с гъба от сместа върху замърсената повърхност и оставете да подейства 20 минути. След това забършете с кухненска хартия и полирайте с мека кърпа.

 

Отстраняване на налепи от мазнини с олио и сода

 

5 Нишадър със студена вода за отстраняване на замърсявания

Пригответе разтвор от една супена лъжица нишадър и един литър студена вода. Изсипете го в бутилка със спрей. Напръскайте замърсените повърхности на шкафовете, плотовете и другите меса, нуждаещи се от почистване. След няколко минути забършете с влажна кърпа. Ако слоят замърсявания е плътен, оставете препарата да подейства повече време – около 15 минути. Тъй като той е рядък и се стича надолу, забършете местата, които са намокрени от него.

 

Нишадър за отстраняване на замърсявания

 

6 Горчица на прах за почистване на хладилника, фризера, мивката и кухненския плот и гръб

Почистването с горчица не е подходящо за всички повърхности. Тя поврежда лакирани и матови покрития, както и повърхности от естествено дърво. Но е много ефикасна за почистване на вратите на хладилника, фризера, мивката, кухненския плот и гръб.

 

Горчица на прах за почистване

 

Намокрете с гъба или кърпа замърсената повърхност и посипете с горчица на прах. Изчакайте няколко минути и почистете, а след това забършете с мека кърпа. Ако има упорити петна, ще се наложи да търкате, за да ги отстраните.

Изберете от предложените домашно приготвени препарати за почистване на повърхностите в кухнята най-подходящия за вас. А можете да използвате и няколко препарата. Важното е навреме да се справяте с наслоените замърсявания, а за пълно отстраняване на прах и почистване на всички повърхности се възползвайте от услугите на Casa Limpia.

By | 2023-01-25T11:10:42+02:00 януари 25th, 2023|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за 6 рецепти на домашни препарати за почистване в кухнята

About the Author: