7 съвета за основно почистване на кухнята, които ще ви улеснят в ежедневието

7 съвета за основно почистване на кухнята, които ще ви улеснят в ежедневието

В днешния бърз темп на живот поддържането на чистота в кухнята може да представлява предизвикателство за много домакини. Ето защо, ние от Casa Limpia като професионалисти в почистването, ви предоставяме седем ценни съвета, които не само ще улеснят почистването в кухнята, но и ще ви помогнат да я поддържате винаги подредена и удобна за готвене.

 

основно почистване на кухнята

 

 1. Планиране и организация

Създайте план за почистване в ежедневието си. Включете задачи като премахване на отпадъци, почистване на масите и пода и организация на кухненските прибори. Определете време за почистване, което ви е удобно, и се придържайте към него.

 

 1. Сортиране и отстраняване на ненужни вещи

Отделете време за подреждане на кухненските шкафове и хладилника. Изхвърлете ненужните продукти или тези с изтекъл срок на годност. Организирайте пространството си с помощта на кутии, които ще ви помогнат да поддържате ред.

 

 1. Профилактика и поддръжка на електроуредите
 • Аспиратор

Редовната подмяна или почистване на филтрите на аспиратора ще предотврати натрупването на мазнини и прах.

Поставете фолио на дъното на фурната, за да улесните почистването от остатъци след печене.

Използвайте безопасни почистващи средства и редовно почиствайте вътрешността на фурната.

 • Микровълнова Печка

Покривайте храните, за да предотвратите разпръскването на мазнини и замърсявания вътре.

Почиствайте вътрешността с мека кърпа, за да предотвратите неприятни миризми и замърсявания.

Поставете храните в хладилника след изстиване, за да намалите образуването на кондензация и мазнини.

Почистването на уплътненията на вратата на хладилника и редовната му дезинфекция ще помогнат в предотвратяването на неприятни миризми и натрупване на мазнини.

Регулирайте температурата. Поддържайте правилната температура, за да предотвратите разваляне на храните.

Редовната профилактика и поддръжка на електроуредите в кухнята ви не само подобряват тяхната работа, но и удължават техния живот.

 

 1. Основно почистване на работните повърхности

Работните повърхности в кухнята са важни за приготвяне на храна, затова е от съществено значение те да бъдат чисти и дезинфектирани. Следвайки няколко прости стъпки и използвайки природни почистващи средства, можете да поддържате тези повърхности:

 • Преди да започнете почистването, премахнете остатъците и хранителните частици от работната повърхност.
 • Избягвайте абразивни материали, които могат да повредят повърхностите. Използвайте мека кърпа или гъба за почистване.
 • Изберете безопасен почистващ препарат, който е подходящ за вашата повърхност. Можете да използвате общо почистващо средство или да направите вашия собствен почистващ разтвор с оцет и вода. Смесете равни части оцет и вода във флакон със спрей и ще имате ефективен разтвор за почистване и дезинфекция.
 • За дезинфекция на работните повърхности, използвайте природни продукти като оцет, лимонов сок или разтвор на сода бикарбонат. Те имат антимикробни свойства и са безопасни за хранене. Лимоновият сок е естествено почистващо средство, което има приятен аромат и е подходящ за освежаване на повърхностите. Сода бикарбонат не само почиства, но и абсорбира миризми. Създайте паста от сода и вода за почистване на упорити замърсявания. Добавете няколко капки етерично масло, като лавандула или чаено дърво, в разтвора за почистване за аромат и антимикробни свойства.

 

 1. Почистване на посудата и приборите

Почистването на съдове и прибори захранване е важна част от поддържането на чистота и хигиена в кухнята.

Използвайте гореща вода и почистващ препарат. Топлата вода помага за разтваряне на мазнините и остатъците от храна.

Ако оставите съдовете да се накиснат за кратко, това може да направи почистването по-лесно, тъй като остатъците от храна стават по-меки и лесно се отстраняват.

Независимо дали става въпрос за блендър, тостер или кафемашина, винаги почиствайте приборите след всяко използване. Това предотвратява натрупването на остатъци и замърсявания.

Не оставяйте замърсени прибори и съдове да изсъхнат, тъй като това може да затрудни почистването. Редовно проверявайте за замърсявания и ги отстранявайте.

 

 1. Основно почистване на пода

Пода и повърхностите в кухнята са често изложени на различни замърсявания като остатъци от храна, мазнини и течности. За почистване на пода използвайте топла вода с мек почистващ препарат.

В случай на трудни замърсявания, като например замърсявания от мазнини около печката или фурната, можете да добавите към разтвора и малко оцет или сода бикарбонат за по-голяма ефективност.

 

 1. Ежедневни привички за поддържане на чистотата

Създайте ежедневни привички, които ще ви помогнат да поддържате чистота в кухнята. Например, измийте съдовете веднага след употреба, изпразнете кофите редовно и почиствайте масите след всяко приготвяне на храна

Подчертаваме ви, че чистата кухня не е невъзможна цел. Следвайте предложените съвети и постепенно ги прилагайте в ежедневието си. Почистването може да стане приятна и лека задача, а редът в кухнята ще ви подари комфорт и уют.

By | 2023-11-13T21:44:09+02:00 ноември 13th, 2023|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за 7 съвета за основно почистване на кухнята, които ще ви улеснят в ежедневието

About the Author: