8 трика за почистване на дома с Кока кола

8 трика за почистване на дома с Кока кола

Кока кола – не само популярна напитка, а и средство за почистване у дома

Домакините знаят колко важен продукт за почистване е содата. Друго основно почистващо средство от кухненския шкаф е оцетът. Те се намират във всеки дом. Тук ще разгледаме почистващите свойства на една популярна напитка – кока кола. Може би ще ви убедим да държите по една бутилка у дома, за да добавите още едно почистващо средство към гамата от продукти, улесняващи домакинята, която държи на чистотата.

1 Най-важното – лесно почистване до блясък на тоалетната чиния!

За почистване на фаянс и санитария не е необходимо непременно да имате специални препарати. За да блесне тоалетната чиния, е достатъчно малко по-малко от половин литър кока кола. Изсипете в чинията и затворете капака. Един час ще бъде достатъчен, за да светне от чистота. След това изплакнете обилно.

почистване на тоалетна чиния с Кока кола

2 Почистване на канализацията

Съвременните тръби са произведени от материали, които могат да се повредят от силните химикали, използвани за почистване и отпушване на канализация. Затова по-добрият избор е почистване с кока кола. Необходим ви е половин литър от напитката. Изсипете в канала и оставете да разяжда натрупаните мазнини и отпадъци от вътрешната страна на тръбите. След един или два часа е време за изплакване – за предпочитане с гореща вода. Така освен че ще почистите вътрешността на тръбите, ще изчезне и неприятната миризма, носеща се от канала. 

3 Лесно почистване на загорели съдове

Популярен е начинът за почистване на слой загоряло от тава или тиган, като се изсипе сода бикарбонат, а след това и малко вода. Ще ви предложим още един начин – с кока кола. Изсипете такова количество от напитката, колкото е достатъчно за покриване на слоя загоряло. Оставете за 20-30 минути, след това изсипете колата и отстранете лесно остатъците от загорелия слой.

почистване на загорени съдове с кока кола

4 Кока кола почиства лепкави петна

Когато някой у дома изсипе по невнимание сок или сос върху дрехата си, е време за почистване с малко кока кола. Изсипете около чаена лъжичка върху петното и оставете да подейства няколко минути. След това изплакнете добре, а за предпочитане е и да изперете с малко препарат и вода.

5 Отстранете лесно дъвката

Досадната дъвка, залепнала за дреха или тапицерия, може лесно да се отстрани, като я намокрите с малко кока кола и оставите да разгради дъвката. След това изтъркайте с мокра кърпа.

6 Премахване на петна от ръжда

Кока колата съдържа киселина и затова може да отстранява ръжда, като я разтваря. Ако имате ръждясали инструменти, изсипете кока кола в бурканче и потопете ръждясалите части в него. Ще трябва да оставите инструментите за доста време – около 24 часа, за да се получи разяждане на ръждивите петна. След това избършете всеки инструмент със суха кърпа.

почистване на ръжда с кока кола

7 Почистване на петна от бензин или машинно масло

Ако по пода или плочките на двора или в гаража има петна от бензин или машинно масло, можете да ги почистите много лесно с малко кока кола. Изсипете малко кола върху всяко петно и оставете да действа няколко часа. След това измийте обилно с вода.

8 Почистване на петна от боя върху плочки след ремонт

След ремонт е нормално да останат пръски от боя по плочките. И тук ще ви помогне малко кока кола. Изсипете малко количество в съд, в който да потапяте кърпа, с която да покриете петната. Оставете да подейства и да разтвори боята, след което избършете и изплакнете с вода.

Добавете към почистващите средства у дома кока кола.  Използвайте напитката за трудно отстраними петна от бензин, ръжда, боя, за отстраняване на досадно прилепнала дъвка, за загорелите съдове. Струва си – ще ви улесни и ще постигнете чистота с по-малко търкане.

By | 2019-10-28T11:29:20+02:00 октомври 28th, 2019|Categories: Почистване на домове|Коментарите са изключени за 8 трика за почистване на дома с Кока кола

About the Author: