Как да поддържаме и почистваме кожена тапицерия на диван

Как да поддържаме и почистваме кожена тапицерия на диван

Редовното почистване на кожената тапицерия ще поддържа външния вид на дивана и ще премахне замърсявания като прах, мръсотия, петна и мазнини, които могат да доведат до по-рано износване на кожата. Кожените дивани са обикновено инвестиция, и редовната грижа за тях ще гарантира, че те ще изглеждат красиви и нови за дълго време.

 

почистване на кожена тапицерия на диван

 

Поддържане на хигиената в дома

Коженият диван може да задържа бактерии, алергени и миризми, особено ако се използва активно от домакинството. Редовното почистване на кожената тапицерия ще помогне да се поддържа хигиената в дома, като се премахнат вредните микроорганизми и се намалят рисковете от алергични реакции или заболявания.

 

Как да защитим издръжливостта на кожената тапицерия

Кожата е естествен материал, който изисква грижа и поддържане, за да се запази своята издръжливост и еластичност. Редовното почистване на кожената тапицерия на дивана ще спомогне за поддържането на кожата мека и гъвкава, като се предотвратят напуквания, изсушаване и изгубване на цвят, което може да се случи при липса на грижа.

Много производители на мебели предоставят гаранции за кожената тапицерия на дивана. Въпреки че условията на гаранцията могат да варират, редовното почистване на кожената тапицерия е често изискване, което трябва да се спази, за да е валидна.

 

Подготовка за почистване на кожената тапицерия

Ето какви са стъпките за почистване на всяка една кожена тапицерия:

  • Подготовка

Първо, извадете възможно най-много прах и мръсотия от кожената тапицерия, използвайки мека четка или пухкава кърпа. Можете да използвате и прахосмукачка с мека четка, като настроите силата на прахосмукачката на ниско, за да не повредите кожата.

  • Премахване на петна

Ако има петна върху кожата, използвайте специализирани продукти за почистване на кожа. Можете да ги намерите в магазини за домашни потреби или мебели. Следвайте инструкциите на продукта и използвайте ги внимателно, като избягвате твърде агресивни химикали или силно триене, което може да повреди кожата.

  • Почистване с мека кърпа или гъба

Най-често препоръчваният метод за почистване на кожена тапицерия е с мека кърпа или гъба, навлажнени с вода и меко миене на прах и мръсотия. Избягвайте използването на прекалено много вода, за да не навлажните излишно кожата и да я повредите. Можете да добавите малко неутрален течен сапун във водата за по-добро почистване, но отново внимавайте да не използвате агресивни почистващи средства.

  • Изсушаване

След като сте почистили кожената тапицерия, изсушете я добре с мека и чиста кърпа или суха гъба. Избягвайте излагането на кожата на директна слънчева светлина или източници на топлина, като например сешоар, тъй като това може да предизвика изсъхване и изгубване на цвят.

  • Обработка с кожен балсам

За да запазите кожата мека и хидратирана, можете да я обработите с кожен балсам.

 

Почистване на специфични замърсявания по кожената тапицерия

Почистването на специфични замърсявания на кожена тапицерия може да изисква специален подход. Ето някои общи указания за почистване на различни видове замърсявания на кожената тапицерия:

  1. Петна от течности (например кафе, чай, вино)

Веднага след разливането на течността, използвайте чиста и суха кърпа или хартия за да абсорбирате възможно най-много от течността. Не размазвайте петното, тъй като това може да го разнесе още повече. След това можете да използвате специализиран продукт за премахване на петна от кожа, съобразен с вида на кожата и инструкциите на продукта.

  1. Мазни петна (например от храни, масла)

Използвайте мека кърпа или гъба, навлажнени с вода и меко миене на петното с неутрален течен сапун. Избягвайте използването на твърде много вода, за да не навлажните излишно кожата, и след това изсушете добре.

  1. Петна от мастило или химикал

Мокрете мека кърпа или гъба с изопропилов алкохол или специализиран продукт за премахване на мастило, и деликатно потупвайте петното, без да го размазвате. След това изплакнете с вода и изсушете.

  1. Петна от домашни любимци (например от урината на котки или кучета)

Първо, използвайте чиста и суха кърпа или хартия, за да абсорбирате възможно най-много от урината. След това можете да използвате специализиран продукт за премахване на миризми и петна от домашни любимци, съобразен с вида на кожата и инструкциите на продукта.

 

 Грижа и поддържане на кожената тапицерия

Поддържането на кожена тапицерия изисква определени грижи, за да се запази нейният външен вид и да се осигури дълготрайна употреба.

Почиствайте кожената тапицерия редовно с мека четка или прахосмукачка с мека четка, за да премахнете праха и замърсяванията от повърхността й. Премахвайте замърсяванията навреме, преди да се задълбочат и да станат по-трудни за премахване.

Кожената тапицерия не понася добре прекомерна влага, затова избягвайте да я навлажнявате твърде много при почистването и избягвайте да я излагате на пряка слънчева светлина за продължителни периоди от време, за да предотвратите избледняването и изсушаването й.

Кожената тапицерия може да бъде уязвима на драскотини и наранявания, затова бъдете внимателни при използването й и избягвайте контакт с остри предмети или домашни любимци с остри нокти.

Използвайте специализирани продукти за почистване на кожа, които са предназначени за употреба на кожена тапицерия и следвайте инструкциите на производителя. Избягвайте употребата на агресивни почистващи препарати или вещества като разтворители, амоняк или избелващи препарати, тъй като те могат да повредят кожата.

Ако кожената тапицерия на вашия диван е силно замърсена, например с трудно премахваеми петна или замърсявания, които не можете да почистите успешно с домашни средства, може да бъде добра идея да потърсите помощта на професионалисти. Професионалните фирми за почистване на мека мебел  като Casa Limpia разполагат със специални оборудвания, почистващи препарати и опит, за да се справят с по-сложни замърсявания.

Препоръчително е да подлагате кожената тапицерия на професионално почистване поне веднъж годишно, за да я поддържате в добро състояние и да продължите да се наслаждавате на нейния външен вид и комфорт. Професионалното почистване може да премахне натрупаните мръсотии и микроорганизми, които не могат да бъдат отстранени с обикновено домашно почистване.

By | 2023-04-12T08:17:17+03:00 април 12th, 2023|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Как да поддържаме и почистваме кожена тапицерия на диван

About the Author: