Почистване на кухненски плот – какво трябва да знаете

Почистване на кухненски плот – какво трябва да знаете

Чистотата на плота е важна, не само за добрия вид на кухнята, а и за спазване на хигиена при приготвянето на храната. Но преди да започнете да събирате идеи как най-добре да почистите тази основна за вашите дейности повърхност, да напомним, че трябва да махнете всички дребни уреди, които обикновено домакините държат на плота – тостер, електрическа кана и други. Добре е да намерите място на тези уреди в шкафовете и да ги вадите при необходимост.

Почистването на плота зависи от това, от какъв материал е. А за да не се замърсява много, навреме отстранявайте разсипани продукти, капки и разливания от течности, както и опаковки.

Почистване на кухненски плот

 

Как да почистите ламиниран плот

Този вид плотове са най-разпространени, тъй като съчетават ниска цена с дълготрайност. Ламинираният материал, комбинация от хартия и пластмаса, се предлага в разнообразие от цветове. Практични са цветовете, върху които не се откроява веднага и най-дребното замърсяване.

При капване или замърсяване забърсвайте веднага – с кухненска хартия или попивателна кърпа. Трябва да имате подръка такава кърпа, защото се налага ежедневно да я използвате многократно.

Не почиствайте ламинирания плот с абразивни материали или телена гъба. Покритието му може лесно да се надраска и не само видът ще се влоши, но и по-нататък драскотините и пукнатините ще се увеличат.

За ежеседмично почистване или почистване два-три пъти седмично, пригответе разтвор от сапун и вода и потопете гъба в него, за да забършете плота. След това подсушете. Внимавайте в местата на съединяване да не попадне вода.

Ако забележите петна, пригответе паста от сода бикарбонат и малко вода, нанесете върху петното и след около 5 минути забършете. Напомняме, че содата е абразивен материал, макар и мек, затова не търкайте силно.

 

Как да почистите ламиниран плот

 

Как да почистите плот от гранит или мрамор

Тези материали са красиви и трябва да се поддържат по подходящ начин, за да запазят вида си.

Препоръчваме почистване само с вода, а ако плотът е доста замърсен, можете да добавите малко препарат за съдове, но след това трябва да избършете добре. Ако остане някакво дори малко количество от препарата, при контакт с висока температура, ако поставите например гореща тенджера, може да се промени цветът в даденото място.

 

Как да почистите плот от гранит или мрамор

 

Как да почистите дървен плот

Ако имате дървен плот, забърсвайте само с кърпа или гъба, без почистващи препарати. Подходящ е само препарат за миене на съдове, който е по-мек по състав.

За да поддържате вида на дървото, използвайте препарати за дърво, които съдържат и восък.

При намокряне на дървения плот той трябва да се подсуши веднага.

Освен редовно основно почистване на плота в кухнята трябва да се грижите за него и като не поставяте горещи съдове, не режете направо върху повърхността му с остър нож, да не оставяте капки или по-голямо количество разсипан или разлят продукт, които могат да разядат или надраскат повърхността.

Освен с вода можете да почиствате плотовете с препарат за стъкла. Така освен чистота ще постигнете и блясък.

При заявка за услуги на нашата фирма за почистване на домове включете в повърхностите, които искате да бъдат почистени, и кухненския плот. Специалистите от Casa Limpia използват меки кърпи и вода или подходящи щадящи препарати. Свържете се с нас! Ще останете доволни от резултата.

By | 2022-02-28T20:23:55+02:00 февруари 28th, 2022|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Почистване на кухненски плот – какво трябва да знаете

About the Author: