Почистване на ПВЦ дограма

Почистване на ПВЦ дограма

Дограмата се замърсява и отвън и отвътре. Тук ще разгледаме най-добрите практики в почистването на ПВЦ дограма, като разбира се, споменем и как най-добре да почистите стъклата.

Почистване на алуминиева дограма

Почистване на стъклата

Външната част на стъклата се замърсява повече. Преди да започнете почистване на прозорци, трябва да покриете пода под тях с някакъв стар чаршаф или непотребен плат. Така няма да е необходимо това място после да се чисти допълнително от праха и другите частици, които ще падат при почистването.

За отстраняване на грубите натрупвания използвайте суха микрофибърна кърпа. След това забършете с влажна кърпа, а накрая напръскайте с препарат за прозорци и забършете отново.

Почистването на касите и крилата на прозорците

Важно е за почистване на наслоени замърсявания да не използвате остри предмети. За да ги махнете, използвайте дървена или пластмасова шпатула.

Когато подбирате препарати за почистването на профилите, трябва да внимавате да не съдържат абразивни частици или ацетон. Ацетонът също може да повреди профилите.

В повечето случаи е достатъчно да използвате хладка вода и кърпа. Почистването на сухо не се препоръчва, защото има риск от образуване на драскотини. Избягвайте и почистване с препарати, които не са в течен вид. За по-упорити замърсявания можете да използвате течни почистващи средства, като течен сапун или препарат за миене на съдове.

Почистването с препарати на спиртна основа също е подходящо за ПВЦ дограма.

почистване на прозорци

Колко често да почиствате ПВЦ дограма и кога

Два пъти годишно са достатъчни за почистване на дограмата. Най-подходящи са пролетта и есента.

Отстраняване на лепенките от профилите

Лепенките се отстраняват най-бързо и лесно, когато дограмата е нова. Ако сте пропуснали да ги отстраните, тази задача ще бъде по-трудна. Отново напомняме, че абразивните препарати не са подходящи. Освен риска от драскотини съществува риск от повреждане на горния слой на профилите.

Един от начините за лесно премахване на стари лепенки е навлажняването им със сапунена вода, а след това отстраняването им. Още по-лесно е да постигнете лесно отстраняване на лепенките, като ги намажете с памуче, потопено в олио или с малко крем върху него. Мазнините помагат за по-лесното отстраняване на лепилото по механичен начин. След като лепенката се намаже добре, започнете да я избутвате с памучето. Мазнината не дава възможност на лепилото да се размазва, то се отстранява заедно с лепенката.

Почистване от монтажна пяна

Също както лепенките, в много домове остават излишъци и следи от монтажна пяна около профилите на дограмата. За отстраняването на тези следи използвайте дървена летвичка, а след това почистете дребните остатъци по повърхността, като забършете с парче вълнен плат.

Монтажната пяна се отстранява доста по-лесно от лепенките, след като е изминало повече време, особено ако профилите често се излагат на слънце. Под въздействието на слънцето пяната става крехка и чуплива и лесно се маха.

Не забравяйте да почиствате механизмите на профилите и уплътненията

Механизмите на профилите ще функционират добре, ако се почистват при замърсяване, а веднъж годишно или по-добре по-често се смазват с малко машинно масло.

Уплътненията също трябва да се почистват от време на време с течен неабразивен препарат.

Ако по профилите са се образували драскотини

Потърсете в магазините или онлайн специални коректори, които са подходящи за запълване на малки драскотини. По-сериозни набраздявания също могат да се коригират, със специална смола.

Проветрявайте, за да намалите конденза през студено време

При новите видове дограми, като ПВЦ или алуминиевата, които са с много добро уплътнение, кондензът през студеното време е неизбежен, особено ако стаята е влажна. Така се създават условия за развитие на плесени. Проветрявайте редовно, за да не се образува масивен конденз и да не се налага да чистите плесенясали участъци.

 

By | 2019-12-23T08:14:10+02:00 декември 23rd, 2019|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Почистване на ПВЦ дограма

About the Author: