Почистване на прозорци без ивици и петна

Почистване на прозорци без ивици и петна

Време е за пролетното почистване на прозорците. Ето защо предлагаме нашите експертни съвети как стъпка по стъпка най-бързо и ефективно да почистите вашите стъкла, така че да блеснат от чистота.

 

Почистване на прозорци

 

От какво се замърсяват най-често прозорците

От външната страна стъклата се замърсяват най-често от пръските вода след дъжд и праха, който полепва по тях. От вътрешната страна кондензът по стъклата играе роля за тяхното замърсяване, пръстовите отпечатъци и следите от насекоми.

 

Колко често е необходимо да миете прозорците

Необходимо е да миете прозорците 3-4 пъти годишно – през пролетта, лятото и есента. Разбира се, ако сте на приземен етаж, има изключение . Тогава, тъй като замърсяването е по-голямо отвън, трябва прозорците да се мият по-често. Също така друго изключение е, ако живеете в централни райони на града на оживени булеварди, където пътния трафик е по-голям и въздухът е по-замърсен. В такива случаи прозорците събират по-голям уличен прах и мръсотия и затова трябва да се мият по-често.

Имайте в предвид, че прозорците в кухнята понякога се замърсяват по-често от тези в другите помещения, тъй като там има повече конденз, пара и по стъклата се натрупва не само влага, но и мазнина от готвенето. Ето защо почистването на стъклата в кухнята обикновено е по-трудно и не бива да чакате дълго време, за да се измиват по-лесно и бързо.

 

Кога е най-добре да се мият прозорците

Когато температурите са минусови, е безсмислено да се мият прозорците. Не е добре също така да се мият и при силно слънце и силен вятър, тъй като не моментално изсушават водата по стъклата и това провокира появата на ивици. Ето защо изберете сухо и спокойно време без вятър, когато температурите са умерени, така че и да ви бъде приятно това занимание.

 

Инструкции за почистване на прозорци

Ето в няколко стъпки това, което трябва да подготвите и последователността, в която да почистите вашите прозорци:

  • Подгответе препарат (домашен или готов от магазина), парцали, четка за миене на прозорци;
  • Свалете пердетата и освободете первазите (вътрешни и външни) на прозорците. Осигурете си достъп;
  • Почистете щорите – в зависимост от това какви са може да ги свалите и изперете или да ги почистите от праха на място с четка или парцал;
  • Измийте дограмата на прозорците – изберете най-добрия начин в зависимост от това дали е дървена, PVC или алуминева;
  • Измийте стъклата първо от външната страна, а след това от вътрешната;
  • Забършете отново дограмата, ако е попаднала мръсотия от миенето на прозорците.

 

Съвети за чисти стъкла без ивици и петна

Първо трябва да измиете стъклото, така че да отстраните праха и мръсотията. Използвайте препарат за почистване на стъкла или кофа с вода и почистващ препарат. Най-бързо става със стъклочистачка, която има по дълга дръжка.

Използвайте гъбата на четката, за да минете цялото стъкло с препарат и да изтъркате, ако има по-замърсени и упорити петна. След това оберете с гумената приставка препарата от стъклата.

За финал използвайте микрофибърна кърпа за да минете още веднъж стъклата и почистите останалите замърсявания.

Ако стъклата са много мръсни, особено от външната страна, повторете почистването с второ напръскване с препарат и микрофибърна кърпа.

 

Домашни препарати за миене на прозорци

Предлагаме ви някои доказани домашни формули за миене на стъкла, които може да използвате в допълнение на химическите препарати от магазините.

  • Оцет и лимонена киселина

Смесете 2 ч. чаши топла вода с 100 мл. оцет и изсипете разтвора в спрей за пръскане. Този препарат не само премахва мръсотията, но и отблъсква насекомите, което го прави особено ефикасен през лятото.

  • Сол и сода

Разтворете 1/4 ч. чаша сол в 2 литра вода и сложете в пулверизатор. Солта трябва да е напълно разтворена, за да не остава по стъклото. Може също така да добавите малко оцет към разтвора. Полученият домашен препарат премахва идеално пръстовите отпечатъци и следите от насекомите по прозорците.

  • Амоняк

Добавете 3-4 мл. амоняк в 3 литра вода. Използвайте пулверизатор за нанасяне върху стъклото и забършете с микрофибърна кърпа. Измийте след това с чиста вода, за да станат стъклата идеално чисти.

При миенето на стъклата има много тънкости и изисква търпение и време, особено ако жилището има много прозорци. Фирмите за почистване предлагат услугата почистване на прозорци и ще измият професионално вашите стъкла с необходимите инструменти и препарати.

Освен това при Casa Limpia може да поръчате почистване на хоризонтални и вертикални щори, махане на лепенки от дограмата или останали замърсявания след ремонт като боя и силикон.

By | 2023-04-05T08:31:40+03:00 април 5th, 2023|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Почистване на прозорци без ивици и петна

About the Author: