Препоръки за пране на килими

Препоръки за пране на килими

Домът е приветлив с чистота навсякъде, особено чисти настилки – подове и килими. Ах, тези килими – поемат прах и изискват поддържане. Лятото е към края си и сега е времето, когато много домакинства перат килимите си. Ще ви препоръчаме как най-добре да постигнете чистота на килимите си с изпиране.

професионално пране на килими

При разливане на кафе, сок и т.н. почиствайте веднага

За да не се получи сериозно замърсяване, ако случайно разлеете кафе, сок или друга напитка,  попийте веднага течността и след това забършете няколко пъти с леко влажна кърпа.

Първо проверете какво препоръчва производителят при изпирането на килима

Проверете на етикета на килима какви са препоръките на производителя за пране на килима. Спазете ги, за да запазите добрия му вид.

Ако не сте запазили етикета, ще се ориентирате по вида на обратната страна на килима. Ако е от естествен материал, ще видите в основата подобни на коноп нишки. Това означава, че не се препоръчва да се пере с вода и маркуч или на автомивка, защото ще се свие и ще се повреди.

пране на килими

Почистете добре с прахосмукачка

Прахът се е загнездил дълбоко в килима. Прането ще го отстрани, но още по-добре е преди прането да почистите килима, използвайки прахосмукачката. Така ще свършите част от задачата за извличането на праха. Това е особено подходящо, ако килимът ви е от вида, за който не ре препоръчва пране под силна струя вода.

С какво да изперете килима

Най-щадящ е сапуненият разтвор, който е достатъчно ефикасен, ако замърсяването не е в голяма степен.

Ако търсите специални препарати, не се спирайте на такива със съдържание на ацетон, които  ще повредят килима.

Тъй като килимите, произвеждани напоследък, са по-устойчиви, те могат да се перат и с разтвор на белина – до 10% от водата. Но трябва да сте сигурни, че за вашия килим е подходящо изпиране с такъв разтвор – а това ще установите по етикета.

Ако не сте сигурни, че ще се справите, или килимът ви е от естествена материя

Професионалното пране на килими е винаги за предпочитане.

Обадете се на Casa Limpia, за да вземем килима ви и да го изперем според вида му, за да го запазим и същевременно да го почистим основно.

Спазваме особеностите за пране, които е трудно да спазите в домашни условия – вълнените килими поемат много вода при прането.

Ако килимът е от естествени влакна, препоръчваме „сухо пране“ – за него са подходящи специални препарати и машина, с която разполага Casa Limpia.

Сушенето на килима

Както при хората, и при килимите трябва да се вземат предвид ултравиолетовите лъчи от пряката слънчева светлина. Дори ако на етикета е посочено, че можете да сушите килима на слънце, по-добре не го оставяйте изложен директно на слънчевата светлина.

По-добре е да не сушите килима провесен на лост. Тежестта на мократа материя ще причини деформация, а в частта, която е върху лоста, може да се получи избеляване. Затова го разстелете на слънчево място – на двора или на поляна.

Изчакайте до пълното изсъхване на килима, преди да го застелете обратно в стаята. Ако е влажен, може да се образува мухъл.

By | 2018-12-07T11:03:34+00:00 септември 21st, 2018|Categories: Пране на дивани, матраци, пердета, килими и автосалон|Коментарите са изключени за Препоръки за пране на килими

About the Author: